gotowanie  

czytaczka
 
Małgoo: Donoszę, bo tez będziecie zadowolone. Zmieszajcie 1:1:1 płyn do naczyń, ocet i gorącą wodę. Wyszorujcie tym drzwi od kabinyprysznicowej. Potem psiknięcie woda:ocet 1:1 z rozpylacza, przetarcie ręcznikiem papierowym i drzwi jak nowe. Nie dziękujcie ;)


Ps. Natknęłam się na film AggieIrl na yt i stad to mam.
  • awatar KamykiKamy: pomaga. wodę z octem i płynem do naczyń szczerze polecam również do mycia kafelków - czyni cuda, usuwa tłuszcz, nie zostawia smug, pięknie się błyszczą.
  • awatar Małgoo: Właśnie jak to się błyszczy! Ekstra@KamykiKamy:
  • awatar Haniya: a nie wali octem w lazience?
Pokaż wszystkie (19) ›
 

xsysia25
 
Hej :) Ostatnio będąc w sklepie zobaczyłam wafle do lodów i postanowiłam w nich zrobić babeczki. Wyszły pyszne :) Niektórzy moi znajomi nabrali się , że to prawdziwe lody :D



Składniki :

-100g miękkiej margaryny
-90g cukru
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-2 jajka
-125g mąki pszennej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-wafle do lodów


Wykonanie :

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodać po jednym jajku. Każde jajko miksować 1 minutę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej. Mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przedłożyć do wafelków  do 2/3  wysokości. Piec w piekarniku w 180stC przez 15-20 minut.  

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odwracając wafelki do góry dnem, zanurzać górną część ciasta w czekoladzie i posypać posypką.


SAM_0858.JPG


SAM_0847.JPG


SAM_0848.JPG


SAM_0849.JPG


SAM_0850.JPG


SAM_0854.JPG


SAM_0855.JPG


SAM_0852.JPG


SAM_0861.JPG
  • awatar eM-: genialny pomysł :)
  • awatar izkku: faktycznie, pyszności!! :D zapraszam do siebie :)
  • awatar Maria89: super jakby muffinkowe lody :)
Pokaż wszystkie (6) ›
 

czytaczka
 
Zrobiłam poprzedniego dnia, zjedliśmy z Pawłem. Dobre. Nawet bardzo dobre.
Zapakowałam Michałowi burrito do pracy. Wrócił i od progu:
- Miałaś rację, wyszło wyśmienite.

My tak nie lubimy czerwonej fasoli, a tu Karolowy Okrasowy przepis ją odczarował. Pycha! Musicie zrobić. To dorównuje łososiowi z pistacjami. 10/10

domgosi.pl/burrito-karola-okrasy/

P4277253 (Kopiowanie).JPG
  • awatar ewelina2311: jak zgarnęłam książkę za naklejki, to było to pierwsze danie z niej zrobione i jak na razie najlepsze :) jedzone przez nas aż do znudzenia :D
  • awatar Maria89: O podsunęłaś mi pomysł na jutrzejszy obiad :)wszystko mam tylko tortilli brakuje :)
  • awatar Małgoo: @Maria89: ok 4zł w biedrze
Pokaż wszystkie (8) ›
 

czytaczka
 

Co za połączenie. Słona góra i słodki środek – musicie spróbować!

domgosi.pl/?p=6685


P4166840 (Kopiowanie).JPG
Pokaż wszystkie (6) ›
 

xsysia25
 
Hej :) wczoraj znalazłam przepis na FIT pizzę na twarogowym spodzie i wiedziałam , że już dzisiaj ją od razu zrobię :D




Składniki:

-190g twarogu
-1 jajko
-6 łyżek otrębów
-1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie :

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce , następnie na papierze do pieczenia formujemy z masy kształt pizzy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 180stC. Po wyciągnięciu nakładamy ulubione składniki ( u mnie : pieczarki , papryka , pomidor, mozzarella i bazylia) i wkładamy jeszcze raz do piekarnika na 5-10 minut.
Smacznego!
  • awatar PinkGirl77: Wygląda pysznie, muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)
  • awatar eM-: muszę wypróbować :)
  • awatar choccolate: wygląda przepysznie :D
Pokaż wszystkie (6) ›
 

czytaczka
 
Przepis pochodzi z książki "Zamień chemię na jedzenie - Nowe przepisy", przygotowanie ciecierzycy - s. 254, hummus - s. 38


*Co to jest hummus?*
Wikipedia:

“Pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej.”



Tutaj poczytajcie o ideale:
www.jadlonomia.com/2012/11/hummus-idealny.html
dziecisawazne.pl/jak-zrobic-hummus-niezwykla-pas…
Tutaj o tym, z czym to jeść:
www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…

A tutaj krok po kroku - *jak zrobić hummus w domu*.

Szklankę ciecierzycy (kupiłam w Biedronce) zalać wrzącą wodą. Odstawić na godzinę.
Po godzinie nasiona przepłukać bieżącą wodą. Do szklanki ciecierzycy dolać 3 szklanki wody. Zostawić na noc.

Następnego dnia gotować w tej samej wodzie, w której nasiona się moczyły.  Gotujemy 60 minut.
P2083456 (Kopiowanie).JPG


3 łyżki sezamu uprażyć (trzymać chwilę na suchej patelni, nie spalić)
P2083460 (Kopiowanie).JPG

zmielić sezam w młynku
P2083462 (Kopiowanie).JPG


sezam + 2 łyżki oleju (z pestek winogron lub innego - u mnie rzepakowy)
P2083464 (Kopiowanie).JPG


sezam z olejem + przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku + ciecierzyca + łyżka soku z cytryny + szczypta soli (najlepiej by było kamiennej) <-- miksować to na miazgę

po zmiksowaniu* +25ml zimnej wody powoli dolewane do masy i miksowane

P2083468 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Zjedliśmy z chlebem, bez dodatków. Po prostu jako pastę na kanapki. Posmak orzechowy, smaczne (i podobno zdrowe). Robi się szybko. Wg mnie 5/6. Jest ok.

Ostatnio na pingerze do wikistrony dodałam sobie wpis kataszek.pinger.pl/m/23070556 o różnych pastach z ciecierzycą. W sumie dlaczego by tego nie zrobić.

Wczoraj byłam na Gdańskim Bazarze Natury (www.facebook.com/bazarnatury) i wpadły mi w oko pasty z fasoli, z cieciorki, sojowe, a dzisiaj jakby nie patrzeć zrobiłam własną pastę (chyba można tak powiedzieć?) i to od razu modny hummus. Muszę przyznać, że przychylam się do zachwytu zwolenników tej mody, bo to naprawdę smaczne.



*próbowałam jak widzicie miksować na różne sposoby, najskuteczniejszy okazał się stary dobry mały blender (ta opcja z końcówką, która miażdży), widzę, że hummusowe ideały są bardziej zmiksowane jeszcze i kremowe, do tego też kiedyś dojdę




________________________________________
O u klikajcie, jeżeli chcecie, żeby Wam się pojawiały powiadomienia o wpisach --> *www.facebook.com/Domowo*
  • awatar Pani N: No nie wiem czy się przekonam. Modna kapusta zwana jarmużem, w skrócie mówiąc, nie podbiłą mojego serca :P Ale mam zalegające opakowanie cieciorki (darowanemu jedzeniu nie zagląda się w oczy :D ), więc może zużyje ją w ten sposób...:)
  • awatar LaSperanza: Świetny jest tez z dodatkami suszonych pomidorów lub pieczonej papryki. Ja wcinam hummus jako dip do surowych warzyw (marchewka w słupki, ogórek, papryka, lodygi selera) moja ulubiona przekaska do pracy.
  • awatar Nie mów do mnie Mała: Ale mi teraz przypomnialas o Libanie i o tym jak sie zajadalam hummusem i falafelami! <3
Pokaż wszystkie (8) ›
 

xsysia25
 
Hej :) Dzisiaj piękny zimowy dzień a ja zrobiłam muffinki z Milką :) Pyszne są !


Składniki :


-220g miękkiego masła
-150g drobnego cukru
-210g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jajka
-2 łyżki kakao
-batoniki Milka



Wykonanie :

Wszystkie składniki miksujemy do gładkości. Przelewamy powstałą masę do papilotek na muffinki, batoniki Milka łamiemy na kawałki i wkładamy w masę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stC. PO ostygnięciu muffinek dekorujemy je bitą śmietaną i kawałkami Milki.




SAM_8819.JPG


SAM_8817.JPG


SAM_8818.JPG


SAM_8827.JPG


SAM_8820.JPG


SAM_8823.JPG
Pokaż wszystkie (3) ›
 

czytaczka
 
Jacek polecił mi ten przepis, gdy mówiłam o tym, że lubię sos teriyaki
www.chinskieprzepisy.pl/(…)kurczak-w-sosie-teriyaki…

Pierś pokroić w kostkę.
Marynata to 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżki sosu sojowego jasnego i 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków.

Marynatę wylać na pierś z kurczaka i odstawić na godzinę.
P1182364 (Kopiowanie).JPG


Sos:
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 limonki, skórka z połowy limonki, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżki sosu sojowego jasnego, 2 łyżki sosu teriyaki, kieliszek białej wódki, łyżka octu ryżowego, 2 łyżki miodu.
P1182369 (Kopiowanie).JPG


Wok rozgrzać. Wrzucić na olej posiekane:
1/4 korzenia imbiru,
1/2 papryczki chili (uwaga, zdecydowanie ZA DUŻO! wychodzi ogień, za drugim razem nie dodam papryczki WCALE).

+ kurczak z marynatą
5 minut smażyć
P1182367 (Kopiowanie).JPG


+ sos do podsmażonego kurczaka
trzymamy moment, sos robi się gęsty
P1182377 (Kopiowanie).JPG


I tyle.
P1182390 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Ogień jakich mało. Dałam 1/3 papryczki, ale ten diabeł, który wyszedł, to masakra. Tak jedliśmy i cieszyliśmy się, że dziecko spało i nie chciało tego obiadu (nie widzialo go). Może dla fanów kuchni azjatyckiej takie smaki są na porządku dziennym i pozostają na nie niewzruszeni (chodzi o pikantność).
Dla wielbicieli ostrości. Nie mam nawet jak ocenić mojego ukochanego sosu teriyaki, bo papryczka go przysłoniła. W skali szkolnej 2/6, no masakra. Będę powtarzać bez papryczki.
  • awatar Małgoo: @p3n3lop3: o Jezusie, my tu tyyyyyle wody wypiliśmy
  • awatar Lanzarote: Kocham ostre jedzenie :D Chyba muszę zrobić :D
  • awatar Adrijah: Bardzo dużo zależy od papryczki, bo one się bardzo od siebie różnią. Można to złagodzić dodając więcej oleju albo popijając czymś nabiałowym (mlekiem, maślanką, jogurtem). Woda tylko pogarsza sprawę, bo w pierwszej chwili łagodzi, ale potem roznosi po całej jamie ustnej tę ostrość i pali podwójnie. Ale Teriyaki to nie powinno chyba w ogóle być ostre danie?
Pokaż wszystkie (17) ›
 

czytaczka
 
U Granoli mignął mi przepis z książki Ewy Chodakowskiej granola.pinger.pl/m/22991777 na kurczaka ze szpinakiem.

Pół cebuli i ząbek czosnku wrzucić na niewielką ilość oleju.
P1152187 (Kopiowanie).JPG


Dorzucić pierś z kurczaka (w przepisie pół piersi, u mnie cała) pokrojonej drobno.
Smażyć, smażyć.
P1152188 (Kopiowanie).JPG

+4 pokrojone suszone pomidory w paski
+ kilka kostek szpinaku
smażyć, smażyć
P1152189 (Kopiowanie).JPG


P1152193 (Kopiowanie).JPG

+ 5 łyżek jogurtu naturalnego
trzymać chwilę na ogniu/ nie zagotowywać
P1152195 (Kopiowanie).JPG

+ makaron (dałam mało, bo tyle miałam już gotowego)
P1152201 (Kopiowanie).JPG


I jemy?
P1152204 (Kopiowanie).JPG

Jak?
Takie fit to ja mogę jeść. Nawet największy hejter szpinaku, mój mąż, zjadł wieczorem i stwierdził, że nie jest najgorzej. Wg mnie (nie soliłam, nie pieprzyłam, chodziło mi o smak szpinakowy) danie smaczne i szybkie. Do powtórzenia. Dobrze smakuje jogurt naturalny i szpinak. Pasuje mi. 4+/6. (+ za fit)
  • awatar housewife: ja taki makaron ze spinakiem i kura robie juz od kilku lat :)
  • awatar gustosuerte: klasyk :) pyszny klasyk z dodatkiem pieczarek tez pycha :)
  • awatar Małgoo: @housewife: bardzo smaczny muszę powiedzieć :)
Pokaż wszystkie (72) ›
 

czytaczka
 
www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…
Zapisałam sobie w pamięci trzy przepisy z Kwestii Smaku na łososia. Najpierw było risotto cytrynowe czytaczka.pinger.pl/m/22985584, teraz z sosem orientalnym, a przede mną jeszcze wersja z rukolą (<3 www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html… ).

1. Łosoś
4 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki miodu + 3 łyżki soku z limonki (dałam cytrynę), do tego łosoś skórą do góry i marynować
u mnie przypadkiem marynowanie trwało całą noc
po marynowaniu do piekarnika na max 20 minut.
P1052000 (Kopiowanie).JPG


sos do łososia
do garnka : 1 i 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry

P1062032 (Kopiowanie).JPG

200 ml mleka kokosowego + 1 łyżeczka cukru (w przepisie było jeszcze o 1 łyżeczce sosu rybnego, nie dodałam, wtedy nie miałam, teraz mam i bym dodała)
ztrzymać wszystko na małym ogniu 3 minuty
P1062034 (Kopiowanie).JPG


Fasolka z ryżem na spód
Fasolka (mrożona) podgotować kilka minut
P1062037 (Kopiowanie).JPG

+ woreczek ugotowanego ryżu + sos z upieczonego łososia --> wymieszać
P1062040 (Kopiowanie).JPG


układać na talerzu
fasolka + ryż
P1062044 (Kopiowanie).JPG

łosoś
P1062049 (Kopiowanie).JPG

sos curry
P1062054 (Kopiowanie).JPG


I jak?
W skali szkolnej 5. Ciekawy pomysł z fasolką wymieszaną z ryżem. Co w tym daniu było najlepsze? Sos do łososia (dlaczego nikt mi nie powiedział, że mieszanka pasty curry i mleka kokosowego jest tak smaczna?). Naprawdę dobry obiad, prosty, szybko się robi i jest w nim pieczony łosoś. Ja nie mam pytań. Do powtórzenia.
  • awatar Malinka777: nie wiem czy pamiętasz, kiedyś podesłałam Ci przepis kuraczaka w melczku kokosowym z przyprawami... przypuszcza, że w obu efekt jest tak samo dobry :) Fasolka ładnie się konpunuje z ryżem!
  • awatar Jot.: pysznie!
  • awatar Sempree: @Malinka777: mogłabyś dodać jeszcze raz chętniebym zjadła sprawdzonego kurczaka w tym stylu ;) bo niestety łosoś mi jakoś nie podchodzi :)
Pokaż wszystkie (13) ›
 

czytaczka
 
Ostatnio decydowałam pomiędzy dwoma przepisami, ten
www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html… odrzuciłam, a ten czytaczka.pinger.pl/m/22931506 odtworzyłam u siebie w kuchni. Ciągle siedział mi w głowie łosoś w buraczkach i za nic nie chciał wyjść. Zrobię go!

Przepis to tak naprawdę łosoś i umieszczona na nim surówka/sałatka (?) z buraczków. Wszystko zapieczone w folii z pomarańczą na górze. Byłam ciekawa jak to połączenie smakuje.

Najpierw buraczkowa góra.
pół cebuli na kapkę oleju na patelni - podsmażyć
PC311661 (Kopiowanie).JPG


+łyżeczka mąki ziemniaczanej
PC311663 (Kopiowanie).JPG

+100ml wody
PC311664 (Kopiowanie).JPG

+ starte jabłko
PC311666 (Kopiowanie).JPG

+ starty cały zapieczony wcześniej (w folii) burak
PC311662 (Kopiowanie).JPG


PC311668 (Kopiowanie).JPG

Wszystko smażyć delikatnie przez kilka minut.
+ sok z cytryny (łyżeczkę dałam) + zapomniałam, ale w przepisie jest starta skórka pomarańczy/szczypta
PC311669 (Kopiowanie).JPG


dół
łosoś + sól + pieprz + łyżka chrzanu + sok z cytryny (dałam łyżkę soku) + łyżka miodu
PC311672 (Kopiowanie).JPG

na łososia buraczki
PC311676 (Kopiowanie).JPG

na buraczki pomarańczę
PC311682 (Kopiowanie).JPG

25 minut 200 stopni C


PC311690 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Ciężko zrobić zdjęcie bez kombinowania, dlatego postawiłam na przekrojenie na pół ryby i pokazanie środka.
Jak smakowało? Jak burak z łososiem. Pomarańczy dałabym następnym razem więcej, bo podkręcała smak buraczków i ryby. Łosoś z sosem grzybowym zdecydowanie lepszy, chociaż ten wcale nie najgorszy. W skali szkolnej 5. Dla wielbicieli buraków (i łososia). Dobre danie, łosoś soczysty i chociaż eksplozji zmysłów nie odczułam (jak przy łososiu z grzybami), powtórzę je jeszcze kiedyś. Może gdyby nie zapomnieć i do buraczków dodać startą, a do pieczenia świeżą pomarańczę, odczucie byłoby inne.
  • awatar gustosuerte: ja bym dowalila tone chrznu do burakow :) a losos z chrzanem się lubi ! :D
  • awatar Haniya: Zaluje, ze nie przepadam za pieczonym lososiem Nie przepadam to delikatne slowo, ja go chyba po prostu bardzo nie lubie
  • awatar myyysz: Lubie buraczki i uwielbiam łososia w każdej postaci. Jeszcze w takiej kombinacji nigdy nie jadłam. Pewnie spróbuję. Tylko te ziemniaki zastąpiłabym chyba czymś innym. :)
Pokaż wszystkie (9) ›
 

czytaczka
 
Trochę nie wierzyłam, że to spaghetti będzie dobre. Ale zrobiłam.

Przepis - gdy znajdę skąd to robiłam, wrzucę tutaj informację, przepraszam, ale nie pamiętam czy to od Was, czy z gazety,

Wyszło wspaniale, jedliśmy z Pawłem, a ja aż dokładkę wzięłam, tak mi smakowało!
PB180443 (Kopiowanie).JPG


Składniki:
pomidory koktajlowe, spaghetti, boczek, parmezan, bazylia, jakaś sałata
PB180422 (Kopiowanie).JPG


Ugotować makaron spaghetti wg instrukcji na opakowaniu.

Potem na patelni zrobić sos.
PB180426 (Kopiowanie).JPG


Boczek wrzucić na patelnię. Na łyżce oliwy podsmażyć.
PB180427 (Kopiowanie).JPG

W przepisie była informacja, żeby całą główkę czosnku pokroić. Wydawało mi się, że to za dużo, więc dałam tylko kilka ząbków (następnym razem dam całą główkę, bo wyszło dobrze i czosnek był słabo wyczuwalny).
PB180429 (Kopiowanie).JPG

Dorzucić czosnek do boczku, chwilę potrzymać razem na ogniu (żeby się nie spaliło).
PB180431 (Kopiowanie).JPG

Pół łyżki papryki ostrej - posypać mięso z czosnkiem.
PB180432 (Kopiowanie).JPG

W przepisie była informacja o tym, żeby pomidorki dorzucić pod koniec, coś mi nie pasowało, więc dorzuciłam teraz.
PB180433 (Kopiowanie).JPG


Dorzuciłam ugotowany wcześniej makaron. Wymieszałam. Na górę pokrojone zioła.
PB180435 (Kopiowanie).JPG


Podałam na rukoli, posypałam startym parmezanem.
PB180440 (Kopiowanie).JPG


W skali szkolnej 6. Nie wiem dlaczego, ale to połączenie smakowało wybornie. Polecam, ja zrobię jeszcze wielokrotnie.
Było lepsze niż wściekłe czytaczka.pinger.pl/m/22766075 .
6.png
  • awatar NAis*: Ja czesto właśnie robię ta wersje :)
  • awatar apres: Jak dasz pomidorki na końcu, będą jędrne i świeże w smaku. Fajny kontrast dla boczku.
  • awatar neellka: wygląda smakowicie, a czemu dajesz tłuszcz do tłuszczu - oliwę do boczku?
Pokaż wszystkie (27) ›
 

czytaczka
 
kofta - mięso zmielona baranina lub wołowina z przyprawami i/lub cebulą en.wikipedia.org/wiki/Kofta

W nr 10/2014 Moich smaków życia, na stronie 46, znalazłam przepis na kofty w sosie pomidorowym. Lubię wszelkie mięsne kulki, które nie są suche, więc chętnie wypróbowałam ten przepis.

PA251548 (Kopiowanie).JPG


Mięso mielone (u mnie wieprzowina).
PA251549 (Kopiowanie).JPG

+ sól + pieprz + mieszanka gyrosowa + szczypta ostrej papryki
PA251550 (Kopiowanie).JPG

+jajko + łyżka mąki
PA251555 (Kopiowanie).JPG


uformować klopsy
PA251556 (Kopiowanie).JPG


Na patelni (w przepisie było w garnku) na olejuu podsmażyć pokrojone 2 cebule, 2 ząbki czosnku i paprykę czerwoną.
PA251562 (Kopiowanie).JPG


dodałam bakłażana
PA251565 (Kopiowanie).JPG


W przepisie była informacja, żeby dodać do cebuli, czosnku i papryki mięsne kulki. Wolałam najpierw je podsmażyć, bo nie chcialam, żeby w tej cebuli straciły okrągły kształt.
PA251566 (Kopiowanie).JPG


Gdy się lekko zarumieniły, wtedy dorzuciłam je do warzyw.
PA251569 (Kopiowanie).JPG


Tu w przepisie była mowa o pomidorach, 2 łyżeczkach przyprawy do kebabu, 400ml przecieru i połowie szklanki wody.
Ja wolałam wlać zamiast powyższego meksykański Tymbark.
Trzymam na ogniu 30 minut.
PA251571 (Kopiowanie).JPG


PA251572 (Kopiowanie).JPG

Czegoś mi było mało i dorzuciłam jeszcze obranego ze skóry i pokrojonego pomidora. I trzymałam wszystko razem na ogniu aż pomidor się nie zamienił w sos.
PA251573 (Kopiowanie).JPG


Podano z sosami: jogurt grecki + ostra papryka i jogurt grecki + wyciśnięty ząbek czosnku
PA251576 (Kopiowanie).JPG


5,0.png


I jak?
Po raz kolejny sprawdził mi się napój warzywny jako składnik dania. Danie smakowało. W skali szkolnej - 5. W Grecji i na Cyprze wg wiki robi się to danie m.in. z wieprzowiny, więc mogę Wam te kofty z biedronkowego przepisu z czystym sumieniem polecić. Nam smakowały.

PA251583 (Kopiowanie).JPG
  • awatar miss attitude: Przeczytałam, że koty i sobie pomyślałam, że ostro eksperymentujesz w tej kuchni.
  • awatar anul4e: Ja robilam ostatnio kofty z kwestii smaku. Pyyyyyyyszne, w weekend robie powtorke :)
  • awatar Małgoo: @anul4e: @zawsze jakieś ALE: też spróbuję
Pokaż wszystkie (26) ›
 

czytaczka
 
Przepis pochodzi z .... no właśnie. Skąd? Na 100% było to biedronkowe wydawnictwo, ale niestety nie wiem, która gazeta/-tka.

Rzadko to robię, ale przepis jest tak prosty, że pozostawię Was z obrazem:
P8203703 (Kopiowanie).JPG


P8203700 (Kopiowanie).JPG


P8203711 (Kopiowanie).JPG


P8203712 (Kopiowanie).JPG


P8203717 (Kopiowanie).JPG


P8203718 (Kopiowanie).JPG


P8203719 (Kopiowanie).JPG


P8203720 (Kopiowanie).JPG


P8203721 (Kopiowanie).JPG



P8203722 (Kopiowanie).JPG


P8203732 (Kopiowanie).JPG


P8203735 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Szybko, łatwo i tak naprawdę można na ciasto francuskie (lekko podpieczone) wrzucić składniki zalegające w lodówce. Taki sposób na wykorzystanie zapasów, na które nie ma już pomysłów. Do tego wyjdzie każdemu.
  • awatar CarmeLowa23: ostatnio chodzi za mna tarta ;)
  • awatar Taste of Joy: w sumie w foremce jeszcze nie robiłam tarty z francuskiego :) zawsze robię taką płaską na blaszce, muszę następnym razem tak upiec :]
  • awatar urodowapasjonatka: mniam <3
Pokaż wszystkie (10) ›
 

tasteofjoy
 
Danie idealne na jesień. Sycące, rozgrzewające i jak zwykle niewymagające dużego nakładu pracy. Zajadałam potrawkę na obiad, a pozostałości sosu dopychałam na kolację (z bułką). Nie mogłam się oderwać...

*SKŁADNIKI*

- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- ok. 400g dyni
- 2 średnie cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 200g śmietany 18%
- woda
- olej do smażenia

*Przyprawy*

- 1,5 łyżeczki curry
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz

*PRZYGOTOWANIE*

Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 3cm x 3cm), marynujemy w oleju, słodkiej papryce, ziołach prowansalskich i połowie curry. Podsmażamy, aż kurczak zrumieni się z wierzchu. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i podsmażamy kolejnych kilka minut, do zeszklenie cebuli.

Następnie dorzucamy dynię pokrojoną w kostkę (ok. 3 cm x 3 cm) i ząbek czosnku. Całość zalewamy wodą i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu ok. 20 minut (do czasu aż dynia zmięknie i zacznie się delikatnie rozpadać, ale uważamy żeby nie rozpadła się całkowicie!).

Zaprawiamy śmietaną, solimy i pieprzymy do smaku. W razie potrzeby dodajemy resztę curry (ja lubię intensywny smak więc nie żałuję).

*UWAGI*

Potrawka pasuje doskonale do ziemniaków, ryżu, jak i makaronu. Świeża bułka maczana w pozostałościach sosu smakuje wyśmienicie.

DSC_2664.JPG

*SYCĄCY KOCIOŁEK*

1) Potrawka z kurczaka z dynią

2) Marchewka duszona (marchewka, woda, masło, mąka, sól, pieprz, cytryna)

3) Podpieczone ziemniaczane talarki

4) Posiekana natka pietruszki

DSC_2668.JPG

*Smacznego!* :)
 

czytaczka
 
Przepis pochodzi z gazety Moje smaki życia, nr 10/2014, s. 52.

200g ziemniaków (2 sztuki) obrać, pokroić, zalać wodą i gotować 10 minut.
PA231262 (Kopiowanie).JPG

300g łososia oddzielić od skóry, pokroić.
PA231268 (Kopiowanie).JPG

Łososia dorzucamy do gotujących się ziemniaków. Razem gotować 15 minut.
PA231271 (Kopiowanie).JPG

Po ugotowaniu wylać wodę, w której się gotowała ryba z ziemniakami.
PA231273 (Kopiowanie).JPG

Rozgnieść rybę z ziemniakami widelcem.
PA231275 (Kopiowanie).JPG


+szczypior łyżka + jajko + łyżka bułki tartej + sól + pieprz --> wymieszać
PA231289 (Kopiowanie).JPG


robić kotlety, panierować w bułce i usmażyć na oleju
PA231300 (Kopiowanie).JPG


PA231293 (Kopiowanie).JPG


PA231298 (Kopiowanie).JPG


dip
2 łyżki majonezu + sok z 1/2 cytryny + łyżeczka sosu Worcester + łyżeczka posiekanych kaparów + pieprz --> wymieszać
PA231314 (Kopiowanie).JPG


PA231320 (Kopiowanie).JPG


PA231316 (Kopiowanie).JPG


PA231321 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Wg mnie w skali szkolnej 5. Na ciepło, na zimno, w środku nocy i na obiad. Dałam dwa Pawłowi, niech próbuje. I bardzo smakowało, zjadł środki.  

PA231312 (Kopiowanie).JPG
  • awatar krytycznymokiem: robię takie z białą rybą i koperkiem :)
  • awatar Serek Topiony: Widać,że Pawełkowi smakowały kotleciki.Dodaj Gosiu koperek,smak będzie o wiele lepszy :)
  • awatar Małgoo: @krytycznymokiem: nie lubię ości w białej rybie, znaczy nie lubię wybierać, może jakbym trafiła na rybę bez małych ości, to bym spróbowała, do łososia mam zaufanie
Pokaż wszystkie (15) ›
 

tasteofjoy
 
Pyszna i sycąca zapiekanka. U mnie wyszła piekielnie pikantna (użyłam Lidlowych pomidorów z chili). Ratowałam całość dużą ilością cukru i śmietaną, a i tak była diabelsko paląca...Drugi raz tych pomidorów nie kupię. W przepisie dałam Wam chili, jako przyprawę. Najlepiej doprawić sobie samemu.

utndlmy.jpg

*SKŁADNIKI (ok. 4-5 porcji)*

-  5 garści makaronu (np. wstążki)
- kawałek pora (10 cm)
- 1 średnia marchewka
- 1 duża czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- puszka krojonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- kawałek suchej kiełbasy (ok. 10cm)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 kulka mozzarelli
- olej do smażenia

*Przyprawy*

- sól, pieprz, cukier
- chili
- słodka papryka (1 łyżeczka)
- curry (pół łyżeczki)
- zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
- suszona natka pietruszki (1 łyżeczka)

buuduno.jpg

*PRZYGOTOWANIE*

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

2. Paprykę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na oleju. Po kilku minutach dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, marchewkę startą na grubych oczkach, cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki i por pokrojony w drobną kostkę. Podsmażamy kilka minut do miękkości.

3. Dodajemy puszkę pomidorów, czosnek i wszystkie przyprawy. Dusimy ok. 10-15 minut. Zabielamy śmietaną.

4. W formie wysmarowanej tłuszczem wykładamy 1/3 farszu, następnie połowę makaronu, kolejną warstwę farszu i makaronu i ponownie farsz. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę.

5. Zapiekamy ok 25-30minut w 180 stopniach.

*UWAGI*

Zapiekanka doskonale smakuje z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, czosnek, sól).

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (15) ›
 

czytaczka
 
Została mi dynia, miałam kawałek schabu bez kości, więc postanowiłam wzbogadzić przepis na gulasz czytaczka.pinger.pl/m/13498358 o żółte akcenty.


na patelnię na łyżkę oleju podsmażona cebula
do cebuli po chwili pokrojone mięso (wcześniej mięso w misce solimy, pieprzymy, posypujemy mąką)
P9230435 (Kopiowanie).JPG


+ pół szklanki wody
P9230436 (Kopiowanie).JPG


+ papryka + pieprz
P9230442 (Kopiowanie).JPG


+ pół szklanki wody + listek laurowy + ziele angielskie
P9230444 (Kopiowanie).JPG


+ 2 papryki
P9230447 (Kopiowanie).JPG


+ 2 pomidory bez skórki
P9230450 (Kopiowanie).JPG


nakryć odstawić na 20 minut na małym ogniu
P9230454 (Kopiowanie).JPG


dynię upiekłam, 15 minut, 150 stopni C, wrzuciłam też do pieczenia pół główki czosnku (nie obierałam czosnku)
P9230438 (Kopiowanie).JPG


dynię pokroić i dorzucić do gulaszu
czosnek, upieczony, zdjąć skorupkę/skórkę i dodać w całości do gulaszu
P9230464 (Kopiowanie).JPG


po 5 minutach
P9230466 (Kopiowanie).JPG



Rozgrzewamy garnek. Wsypujemy do niego 1 łyżkę cukru. Chwilę podgrzewamy, aż będzie brązowy i rumiany. Odstawiamy z palnika, wlewamy odrobinę wody i otrzymany karmel wlewamy do sosu.
233_FUJI3.jpg


po 10 minutach
P9230468 (Kopiowanie).JPG


mogłam nie dodawać, ale chciałam spróbować zagęścić gulasz łyżką serka
P9230484 (Kopiowanie).JPG


ostatecznie gulasz prezentuje się tak
P9230491 (Kopiowanie).JPG


P9230488 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Jedliśmy to danie przez dwa dni. Dyni dajcie mniej, bo u nas zdominowała potrawę, ale nie narzekam. Jadłam ze smakiem, bo lubię gulasz.
w skali szkolnej - 4+, dobre, jesienne danie
Jak zrobić gulasz? Cytat z http://czytaczka.pinger.pl

Dostałam od mamy schab i zastanawiałam się, co z niego by zrobić. Pomyślałam, że jeszcze nigdy w życiu nie robiłam

DSCF3613.JPG
  • awatar gość: Aż zrobiłam się głodna, genialny pomysł na obiad :)
  • awatar Pani Kosmetyczna: ale jesteś kuchara! ja wlasnie wstawilam tarte z mozarella i pomidorkami :)
  • awatar CarmeLowa23: apetyczne,nie jałam tego serka jeszcze
Pokaż wszystkie (3) ›
 

czytaczka
 
Przepis na pieguski znalazłam tutaj: pastawithapplepie.blogspot.com/(…)cookies-z-czekoda…

Składniki
150g miękkiego masła
125g jasnego cukru trzcinowego, 100g miałkiego cukru (dałam 200g zwykłego cukru białego)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dałam ostatnią kroplę aromatu waniliowego)
1 jajko z lodówki, żółtko jednego jajka z lodówki
300g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
320g łezek czekolady (dałam jedną pokrojoną Milkę)



P9180201 (Kopiowanie).JPG

masło roztopić w garnku i ostudzić
płynne masło zmiksować z cukrem ile się da (żeby nie było grudek cukru)
+ jajko + żółtko + waniliowego aromatu kropelka miksować

P9180202 (Kopiowanie).JPG


+ PARTIAMI mąka (nie wszystko naraz)
+soda
P9180204 (Kopiowanie).JPG


P9180206 (Kopiowanie).JPG

+ czekolada - wymieszać łyżką
ciasto do lodówki na moment (łatwiej się nakłada na blachę, do tego ciasto leżakuje w lodówce, gdy zostało nam trochę i robimy za chwilę kolejną partię)
P9180208 (Kopiowanie).JPG


15 minut
170 stopni C
wyjąć, będą miękkie, niby niedopieczone, ale TAK MA BYĆ
zostawić na kilka minut do przestygnięcia

Ciapy w odstępach - ROSNĄ
P9180209 (Kopiowanie).JPG


P9180212 (Kopiowanie).JPG


P9180217 (Kopiowanie).JPG

P9180219 (Kopiowanie).JPG

P9180220 (Kopiowanie).JPG

P9180225 (Kopiowanie).JPG


I jak?
I to jest ten smak! Pieguski! A na ciepło (bo kto by tam czekał :) ) niebo w gębie. Grubsze od tych rosnących (tych czytaczka.pinger.pl/m/22636771) i delikatniejsze, nie tak słodkie. Wyrosły w górę, nie tylko na boki. Nigella to bogini, naprawdę! w skali szkolnej - 5+
  • awatar MjakMama: zrobię :)
  • awatar Małgoo: @MjakMama: rób! polecam z całego serca! PYyyyyyyycha, nie zostało ani jedno na dzisiejsze drugie śniadanie, wszystko poszło
  • awatar pani-grafik-PRV: Dzięki za przepis! :*
Pokaż wszystkie (26) ›
 

czytaczka
 
- Gosia, obudziłaś tymi wypiekami ciasteczkowego potwora!
Takimi słowami przywitał mnie dzisiaj Michał.
Historia jest krótka.
Wczoraj zapowiadali się goście. Zrobiłam ciastka (ppd niech będzie). Nie przyszli. Ciastka zostały odłożone na bok (podobno mogą stać długo), poczekają na jutro/dzisiaj, bo goście wpadają. Niestety ciastek już nie spróbują, bo ...(patrz pierwsze zdanie).

Przepis jest stąd rockglamprincess.blogspot.com/(…)chocolate-cookies.…, RGP wzięła go z filmiku Pixi2woo, a ta z książki www.amazon.co.uk/(…)1845978307….


Składniki:
200 g masła, 325 g mąki, 300 g cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko , 200 g czekolady karmelowej lub białej,
200 g czekolady mlecznej (dałam TYLKO jedną tabliczkę czekolady, starczyło)
P9170159 (Kopiowanie).JPG



do miski
cukier puder + masło - miksować ile się da
P9170163 (Kopiowanie).JPG

+ jajko
+ PARTIAMI mąkę (nie naraz wszystko)
+ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
P9170168 (Kopiowanie).JPG



P9170174 (Kopiowanie).JPG


<konsystencja dobrze lepiącego się mokrego piachu na plażyz dodatkiem plasteliny>
+ posiekana czekolada (wielkość jak nam się podoba)
P9170175 (Kopiowanie).JPG


do piekarnika 200 st. C TYLKO 10-11 minut
do piekarnika można wkładać ciapy małe i będzie ok, bo UWAGA! rosną w trakcie pieczenia
P9170177 (Kopiowanie).JPG

wyjąć chociaż rozum podpowiada, że to jest niedopieczone (TAK MA BYĆ), odstawić na 20-30 minut i wtedy jeść
P9170183 (Kopiowanie).JPG

dobre, gdy środek mokry, z zewnątrz suche, czekolada jak to czekolada
P9170186 (Kopiowanie).JPG


P9170187 (Kopiowanie).JPG


P9170190 (Kopiowanie).JPG


I jak?
No rewelacja - dla Michała. Dla mnie słodkie i jedno już zapycha (może to dobrze?). Z domu wyniosłam niechęć do zakalców i mokrych środków, więc do takich ciastek cudaków podchodzę z rezerwą. Ale dobre. W skali szkolnej ja - 4, Michał - 6 (z koroną :D )  


Ps. Już kupiłam folię aluminiową, rękawów do pieczenia i papieru do pieczenia jeszcze nie, ale widzicie - papier śniadaniowy też daje radę przy wypiekach :)
Pokaż wszystkie (22) ›
 

czytaczka
 
Pascal swoim filmem, który możecie zobaczyć tutaj:
kuchnialidla.pl/(…)glazurowane-poledwiczki-ze-smazo…, zachęcił mnie do zrobienia na obiad polędwiczek.

Marynata to podstawa.
2 łyżki świeżego imbiru, obranego, posiekanego lub startego na tarce + 2 ząbki czosnku, pozbawione szczypiorku, drobno pokrojone + 6 łyżek sosu sojowego  + 4 łyżki miodu wielokwiatowego + 1 łyżka octu spirytusowego + sól i pieprz
P6065591 (Kopiowanie).JPG

Trzymamy w marynacie długo - min. godzinę.
P6065596 (Kopiowanie).JPG


180°C, pieczemy ok. 20-25 minut
P6065615 (Kopiowanie).JPG

upieczone polędwiczki powinny lekko przestygnąć i wtedy tniemy je na ukos w plastry

Warzywa
Na zimny olej (4 łyżki) wrzucamy 1 łyżkę świeżego imbiru, obranego, posiekanego w cienkie paseczki + 2 ząbki czosnku, pozbawione szczypiorku, drobno posiekane

Smażymy.
P6065599 (Kopiowanie).JPG


P6065600 (Kopiowanie).JPG


dorzucamy 3 marchewki, obrane, pokrojone w słupki + 2 papryki czerwone, umyte, pokrojone w słupki
smażyć 3-4 minuty
P6065603 (Kopiowanie).JPG


dorzucamy 1 brokuł, umyty, podzielony na drobne różyczki (Pascal radzi dodać jeszcze groszek cukrowy, ale nie dostałam go w warzywniaku)
P6065612 (Kopiowanie).JPG


dorzucamy wcześniej przygotowany makaron chow mein
P6065613 (Kopiowanie).JPG


mieszamy wszystko, polewamy sosem sojowym (4 łyżki), doprawiamy do smaku pieprzem i kolendrą
P6065616 (Kopiowanie).JPG



Jemy.
P6065618 (Kopiowanie).JPG

P6065624 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Polędwiczka pierwsza klasa, ten makaron z warzywami tak na doczepkę prawdę mówiąc, dla mnie zbędne. Mięso soczyste, smaczne - obiad do wielokrotnego powtórzenia. Do mięsa następnym razem po prostu pokroję pomidora i starczy. Dla polędwiczki w skali szkolnej - 5+.
  • awatar kataszek: polędwiczki wyglądają świetne, muszę zrobić
  • awatar ewelina2311: uwielbiam ten makaron, tylko u mnie go nie ma, chyba że gdzieś w biedronce rzucą czasami, tam kupowałaś czy gdzie indziej? a polędwiczkę muszę tak zrobić, wygląda super
  • awatar pushthebutton: brzmi dobtrez, ale dla mnie koniecznie z makaronem i warzywami :)
Pokaż wszystkie (12) ›
 

czytaczka
 
W weekend królowała u mnie Kwestia Smaku czytaczka.pinger.pl/m/22292114 . Dzięki promocji na cukinię zrobiłam zapasy i kombinowałam jak nigdy.

Przepis znalazłam tutaj www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html….

2 łyzki masła i łyżka oliwy rozpuszczamy w garnku (dałam więcej x2).
P8032432 (Kopiowanie).JPG

Dorzucamy pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku (w przepisie były jeszcze ziemniaki, ale ja nie dawałam).
P8032437 (Kopiowanie).JPG

Dorzucamy pokrojoną cukinię (byle jak, przecież później miskujemy). Dolewamy szklankę bulionu (miałam zamrożony rosół). Smażymy wszystko 4 minuty. Dolewamy potem jeszcze pół litra bulionu i gotujemy 10 minut.
P8032441 (Kopiowanie).JPG


Tutaj pojawia się tajemnica smaku tej zupy. Mięta, dodana w tym momencie. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy w zimnej wodzie i dodajemy do zupy. Zagotowujemy wszystko.
P8032449 (Kopiowanie).JPG

Koniec to zabielenie, 2-3 łyżki jogurtu greckiego pomieszane w szklance z zupą.
P8032453 (Kopiowanie).JPG

Miksujemy zawartość garnka na krem. Przyprawiamy wedle uznania.
P8032455 (Kopiowanie).JPG


I tyle.
P8032476 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Mięta dała cukiniowej taką świeżość, że długo przeżywałam smak tej zupy. Idealna na sierpniowe pierwsze danie!
  • awatar Przyszła Pani Domu: skoro masz szał na cukinie to może teraz jakieś dobre placuszki z cukinii? :)
  • awatar Małgoo: @Przyszła Pani Domu: kiedyś robiłam taką czytaczka.pinger.pl/m/5488033, czytałam, że w kotletach mielonych jest też dobra
  • awatar Crazy Girl: Ja uwielbiam wszystko co cukiniowe :D Jak dorwę miętę, to będę musiała wypróbować tę zupkę. Ja najczęściej robię z cukinią danie, które polecam, bo jest mega szybkie, proste, pożywne i pyszne. Makaron (u mnie najczęściej pełnoziarniste świderki) wstawiamy do gotowania. W tym czasie kroimy w kostkę pierś z kurczaka, doprawiamy dowolnie, wrzucamy na łyżkę oleju do podsmażenia. Skrajamy cebulkę i też dorzuczmy na patelnię. Na koniec cukinia w kostkę i dorzucamy ją do reszty składników. Podlewamy nieco wody i chwilę dusimy całość pod przykryciem. Na koniec zalewamy śmietaną/jogurtem, możemy nieco zagęścić wodą z mąką, doprawiamy do smaku. U mnie czasem tylko sól i pieprz, niekiedy papryka w proszku, albo świeża bazylia, co kto lubi. Nakładamy makaron, na to sos i szamamy. Dla mnie rewelacja, a zrobienie trwa tyle, co ugotowanie makaronu :)
Pokaż wszystkie (6) ›
 

czytaczka
 
Kupiłam dzisiaj w warzywniaku śliwki, zjadłam trochę, jednak to  nie to. Poszukałam w necie jakiegoś kruchego spodu, prostego ciasta, które zrobiłabym szybko i do którego wrzuciłabym właśnie śliwki. Znalazłam i zrobiłam tartę stąd:
www.ivkawkuchni.pl/(…)tarta-ze-sliwkami-i-beza.html…

1. Kruche ciasto
200g mąki + 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia + 100g masła mieszamy (siekamy masło w mące) + jajko + cukier puder 50g
zagniatamy i do lodówki na chwilę, żeby się ochłodziło
P7160685 (Kopiowanie).JPG


2. Po 20 minutach formy smarujemy masłem.
Wykładamy ciasto.
P7160705 (Kopiowanie).JPG

Na to śliwki.
P7160711 (Kopiowanie).JPG

W przepisie wyczytałam, żeby dać kakao. Sypnęłam, gdy już się piekło.
P7160713 (Kopiowanie).JPG

180 stopni C, 20 minut śliwki z ciastem były w piekarniku.

Na to masa bezowa: 3 ubite białka + powoli (u mnie 100g) cukru + na koniec 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i ubijamy 2-3 minuty.
P7160714 (Kopiowanie).JPG


Jak widzicie nie mam doświadczenia z tulejkami i szprycami dekoracyjnymi, więc machnęłam góry bezowe zamiast estetycznych wstążek.

Kolejne 25 minut w piekarniku.

P7160717 (Kopiowanie).JPG


P7160719 (Kopiowanie).JPG


P7160723 (Kopiowanie).JPG


P7160724 (Kopiowanie).JPG


I jak?
Kruchy dół, kwaśna śliwka i słodka góra - dokładnie taka wyszła ta tarta. I pachnąca.
  • awatar mrs. Hudson: oho ja dzisiaj robiłam z porzeczkami :) Właśnie się piecze :)
  • awatar urodowapasjonatka: o mniam :)
  • awatar Małgoo: @mrs. Hudson: u mnie właśnie leżą na talerzu przede mną resztki tarty
Pokaż wszystkie (15) ›
 

czytaczka
 
Znalazłam gazetkę z biedry z winami portugalskimi i na jednej ze stron zobaczyłam przepis  "piersi z kaczki na fasolce szparagowej z prażonym sezamem". Ciekawe.

Piersi nie znalazłam, ale jakąś kaczkę dorwałam.
P6247195 (Kopiowanie).JPG

Oprószyłam majerankiem, dodałam posiekany czosnej, sól i pieprz, nacięłam skórę.
P6247196 (Kopiowanie).JPG


P6247197 (Kopiowanie).JPG

Wrzuciłam kaczkę na olej i smażyłam z obu stron.
P6247198 (Kopiowanie).JPG

Po podsmażeniu kaczki wstawiłam mięso na 20-30 minut do piekarnika.
P6247201 (Kopiowanie).JPG


I teraz dodatek - coś co powtórzę, bo mi smakowało.

Ugotowałam fasolkę.
P6247204 (Kopiowanie).JPG

2 marchewki pokroiłam w półplastry i wrzuciłam na minutę do wrzątku, po tym czasie wyjęłam i oblałam zimną wodą.
P6247207 (Kopiowanie).JPG


Podprażyłam sezam na patelni (trzymałam chwilę na ogniu aż zbrązowiał).
P6247209 (Kopiowanie).JPG


Na patelnię wylano 2 łyzki miodu, gdy się spienił dorzuciłam marchewkę.
P6247215 (Kopiowanie).JPG

Po minucie dorzuciłam fasolkę. Potrzymałam znowu minutę.
P6247217 (Kopiowanie).JPG

Dorzuciłam ćwiarkę kapusty pekińskiej pokrojonej jak widać.
P6247219 (Kopiowanie).JPG

Dolałam łyżkę sosu sojowego i dusiłam wszystko razem.
P6247221 (Kopiowanie).JPG

Pod koniec dorzuciłam sezam i pomieszałam.
P6247222 (Kopiowanie).JPG


Zachciało mi się ziemniaków i sobie oskrobałam dodatkowo.
P6247228 (Kopiowanie).JPG



I jak?
Tylko fasolka z marchewką były świetna. Reszta do poprawki - kaczka powinna być wyjęta po 20 minutach z piekarnika i powinna być taka czerwona w środku, niepotrzebnie dopiekałam i trzymałam dłużej. Fasolka z marchwią były już tak sycące, że nie miałam miejsca w żołądku na ziemniaki. Więc słabo. Kolejny raz będzie lepszy, szkoda, nie lubię się uczyć na własnych błędach :)
  • awatar spoczi: uwielbiam taką fasolkę :) podobna jest w tej książce z przepisami na woka z biedry i odkąd zrobiłam ją pierwszy raz to się w jej smaku zakochałam :)
  • awatar Yszka.: Obrałabym jeszcze 'dupki' z fasolki:) ale wygląda smakowicie:) mam też pytanie czy miód w marchewce i fasolce jest wyczuwalny?:)
  • awatar sweettajemnica: a czym moglabym zastapic sezam? nie przepadam za nim za bardzo
Pokaż wszystkie (10) ›